ďťż

Mefisto...diabeł czy anioł?

Zgłoszenie do Państwowej Inspekcji Sanitarnej (PIS)

Prawo pracy nakłada na każdego pracodawcę rozpoczynającego działalność (a także zmieniającego miejsce, rodzaj czy też zakres prowadzonej działalności) obowiązek pisemnego zawiadomienia właściwego inspektora pracy i właściwego państwowego inspektora sanitarnego o miejscu, rodzaju i zakresie prowadzonej działalności. Przedsiębiorca powinien tego dokonać w terminie 30 dni od dnia rozpoczęcia (zmiany) tej działalności. Jeżeli więc nie zamierzasz zatrudniać pracowników, obowiązek zgłoszenia Cię nie dotyczy.

Zgłoszenia do PIS powinni także dokonać przedsiębiorcy zamierzający prowadzić działalność gastronomiczną lub sprzedaż artykułów spożywczych (niezależnie od tego czy zatrudniają pracowników czy też nie).

Zgłoszenia należy dokonać we właściwym, ze względu na siedzibę firmy, Terenowym Inspektoracie Sanitarnym.

Zgłoszenie do Państwowej Inspekcji Pracy (PIP)

Jak wyżej wspomniano, pracodawcy obowiązani są zawiadomić o rozpoczęciu działalności gospodarczej właściwego inspektora pracy. Zgłoszenia tego należy dokonać we właściwym, ze względu na siedzibę firmy, Inspektoracie Pracy, wypełniając kartę zgłoszenia zawierającą:

1. dane przedsiębiorcy: nazwę (firmę), adres siedziby, telefon, fax, numer REGON, rodzaj przeważającej działalności (wg PKD i EKD),
formę prawną, miejsca prowadzenia działalności, datę rozpoczęcia działalności, przewidywaną liczbę pracowników;
2. zastosowane środki ochrony i opracowane procedury (zasady postępowania) dla spełnienia wymagań prawnych oraz w celu zabezpieczenia pracowników przed urazami i oddziaływaniem czynników szkodliwych dla zdrowia.

Rozpoczynając działalność musisz także pamiętać o wymogach przepisów pracy, dotyczących pomieszczeń , w których ma być wykonywana praca. Muszą one spełniać normy BHP oraz odpowiadać rodzajowi wykonywanych zadań i liczbie zatrudnionych pracowników.

Pozwolenie na zmianę sposobu użytkowania lokalu

Zanim definitywnie uruchomisz swą działalność, musisz spełniać także kilka innych dodatkowych formalności, związanych m.in. z lokalem, w którym zamierzasz prowadzić działalność. Jeżeli bowiem dotychczasowe przeznaczenie lokalu było inne od tego, jakie będzie, musisz uzyskać zgodę na zmianę sposobu użytkowania części obiektu budowlanego (np. z lokalu mieszkalnego na użytkowy, z lokalu sklepowego na gastronomiczny). Przed złożeniem wniosku w starostwie, musisz uzyskać niezbędne pozwolenia, opinie i uzgodnienia (sanepid, Inspekcja Pracy, straż pożarna).

HACCP (Hazard Analysis And Critical Control Point, czyli analiza zagrożeń i krytyczne punkty kontroli)

Jeżeli zamierzasz zająć się branżą spożywczą musisz liczyć się z obowiązkiem wdrożenia tzw. systemu HACCP. Jest to zbiór reguł obowiązujących na wszystkich etapach produkcji i obrotu żywnością. System ten dotyczy producentów i przetwórców żywności, a także miejsc obrotu żywnością.

Począwszy od 1maja 2004 r. firmy żywnościowe, bez względu na wielkość i profil działania są zobowiązane wdrożyć i stosować zasady systemu HACCP. Przed wprowadzeniem w zakładzie systemu HACCP należy wdrożyć zasady Dobrej Praktyki Produkcyjnej (GMP - Good Manufacturing Practice) oraz zasady Dobrej Praktyki Higienicznej (GHP - Good Hygiene Practice), które mają na celu stworzenie warunków do wytworzenia żywności bezpiecznej pod względem higienicznym. Dotyczą one m.in. pomieszczeń, maszyn i urządzeń, usuwania odpadów, mycia, zaopatrzenia w wodę, pozyskiwania surowców, higieny osobistej i szkolenia personelu.
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • katkaras.opx.pl